החיים עם דמנציה מתחילים הבנת התנהגות של מישהו שסובל עם דמנציה.
דמנציה הינה תופעה רפואית הכוללת התדרדרות קוגניטיבית התוקפת אחוז גבוה מהאוכלוסייה המבוגרת, מדובר במצב רפואי הפוגע בחלקים נכבדים של האוכלוסייה ואשר חשוב להכיר בכדי לדעת כיצד להתמודד איתו בצורה הטובה ביותר.
אז מה חשוב לדעת על דמנציה?
- סימפטומים: דמנציה הינו שם כללי להתדרדרות קוגניטיבית הנגרמת מסיבות שונות, ולכן הסימפטומים שאנשים שונים הסובלים מדמנציה עלולים להציג יכולים להיות שונים בין אדם לאדם. התופעות הנפוצות ביותר הינן בלבול וירידה ביכולת הזיכרון, בייחוד של דברים שקרו לאחרונה ושל זיכרונות חדשים. נוסף על קשיים קוגניטיביים אלו אנו יכולים להיתקל בקשיים מוטורים כגון איבוד המוטוריקה העדינה, קשים בדיבור, איבוד שיווי משקל, שינויים בהתנהגות ומצב הרוח ועוד.
- סיבות: ישנן סיבות רבות להתפתחות דמנציה, אולם נזכיר את המשמעותיות שבהן. ראשית, עם השנים ישנה ירידה בכמות המוח הפעיל ותמותה של תאים החשובים לשמירה על היכולות הקוגנטיביות שלנו. ירידה זו גורמת עם הזמן להתפתחות דמנציה. שנית, 50% מהאנשים מעל גיל 85 סובלים ממחלת האלצהיימר, בה אנו רואים ירידה בחומר המוח בשל הצטברות של חומרים מזיקים, אשר גורמת גם היא לדמנציה. לבסוף, שבצים מסוגים שונים, גם אלו אשר אינם מורגשים, גורמים לפגיעה בלתי הפיכה במוח המשפיעה על היכולות הקוגנטיביות ועלולה להוביל לדמנציה.
- טיפול: כיום אין טיפול יעיל למצב זה, היות והוא נובע מנזק בלתי הפיך למוח. למרות האמור, טיפול בסיבה לבעיה על ידי תרופות שונות יכול להאט את התקדמותה, לשפר את איכות החיים ובמקרים רבים אף להאריך את משך החיים הצפוי ללא כל טיפול.
- קצב התדרדרות: קצב ההתדרדרות אצל אדם הסובל מדמנציה משתנה בין אנשים שונים, והוא תלוי בסיבה לבעיה, בטיפול, באורח החיים של האדם ועוד. מסיבה זו חשוב להיוועץ עם רופא אשר יסייע למנוע התדרדרות מהירה של המצב, וכן לפנות כמה שיותר מוקדם לשם קבלת טיפול.
- הימנעות: לא ניתן להימנע לחלוטין מכל הסיבות הגורמות לדמנציה, אולם ישנן דרכים בהן ניתן לעקב את התופעה. הדרך המשמעותית ביותר הינה שמירה על לחץ דם תקין אשר מקטינה את הסיכוי לשבצים קטנים במוח ולפגיעות של חוסר-חמצן ברקמת המוח. כמו כן, נטילת תרופות לטיפול במחלות נוירונליות כגון פרקינסון מצמצת את הפגיעה של מחלות אלו ברקמת המוח, ומונעת התפתחות מהירה של דמנציה.
דמנציה הינה מצב רפואי נפוץ ומוכר אשר חשוב להכיר ולדעת כיצד להתמודד איתו.
חשוב להכיר את התסמינים השונים ואת דרכי הטיפול וההתמודדות עם המחלה בכדי לשפר עד כמה שניתן את איכות החיים איתה.
החיים עם דמנציה מתחילים בהבנת התנהגותו של אדם הסובל מדמנציה. מרכז העשרה בירושלים (BRAIN CARE) הוא מעון יום דתי הנותן מענה לצרכים של גברים ונשים דתיות הסובלים עם דמנציה בכבוד ובחן. פעולות היומיומיות במעון שלנו כוללים לימוד תורה לגברים, הפעלות מוסיקה ושירה יהודית וקבוצות גירוי זיכרון, ובנוסף אנו מגישים ארוחת צהרים כשרה מהדרין וטעימה. ראינו שיפורים דרמטיים בהתנהגות המשתתפים עם דמנציה וקיבלנו המלצות חמות ממשפחותיהם.