בית טובי העיר אינו רק מקום מגורים לגיל הזהב בירושלים – זאת קהילה חמה ומלוכדת של גמלאים דתיים בעלי הלך רוח דומה, אשר עומדים (או יושבים!) יחד בעתות צרה. מעל 70% מן הדיירים הינם דוברי אנגלית, ולרובם יש נכדים המשרתים או מתנדבים באופן משמעותי.
בית טובי העיר הוא אחד ממקומות המגורים הבטוחים והמוגנים ביותר במרכז ירושלים, עם שמירה מסביב לשעון וחדרי ביטחון למקרה של אזעקת טילים. הצוות הרגוע והתומך שלנו מתמסר להבטחת שלומם וטובתם של כל אחד מן הדיירים. האווירה הינה חמה וביתית, במיוחד בשבת, בה מתאספים הדיירים לתפילות ולארוחות בתוך המתחם. הארוחות בשבת מתקיימות בחדר האוכל סביב שולחנות עגולים על מנת לאפשר לאנשים לשוחח בנוחות ולתמוך זה בזה, כאשר אף דייר אינו יושב לבדו.
במהלך השבתות האחרונות, כאשר ישראל נתונה תחת מתקפה, התאחדנו יחד להדלקת נרות קהילתית, ולתפילות ולארוחות משותפות, כדי לרומם את מצב רוחנו. אנו מתפללים יחדיו לשלום, להצלחתם וביטחונם של חיילנו, לרפואת הפצועים, ולשובם הבטוח והמהיר של החטופים. לאחר הקידוש הקהילתי בשבת, הזמנו קבוצה של דיירים דוברי אנגלית לשבת יחד לשוחח. הם נהנו לשתף את החברים בסיפורי גבורה של נכדיהם, וכן לספר על חוויות מלחמה של עצמם. הרב ירמיהו אולמן, אשר עלה ממיאמי, פלורידה, מלמד שיעורים מרוממי-רוח באנגלית מדי שבת בשבתו.
בבית טובי העיר ממוקם בית קפה המיועד לציבור החרב עם פינות חמימות בהן בני משפחה וחברים מתאספים יחד לשוחח, להתעדכן בחדשות של בני המשפחה המשרתים בחזית או "לשמור על הגחלת הביתית", אם נשתמש בביטוי בריטי מתקופת המלחמה.
לעסוק במצוות
לפני שבועיים, בערב ראש חודש, התאספנו יחד כדי להתפלל תפילות מיוחדות ליום כיפור קטן, יחד עם כלל ישראל. מתקיימות תפילות קבועות וכן קבוצות לאמירת תהלים, בהן הדיירים יכולים להפיק תועלת מן האנרגיה הרוחנית המדהימה ומן החיוביות אשר שוררת במקום. אנו עושים ככל יכולתנו להרגיע את הדאגות הטבעיות של הדיירים לגבי מצב הביטחון בארצנו היקרה.
יחד עם זאת, אנו מנסים להיות עסוקים בפעילויות מועילות ככל שניתן. הנשים אופות חלות עבור החיילים בחזית, ואנו אורזים שקיות מתנה עבור הנשים והמשפחות הממתינות בחשש בבית. דיירים יושבים יחדיו וכותבים מכתבים אישיים בכתב יד כדי לומר "לבנינו ולבנותינו" כי הסבים והסבתות המאמצים שלהם מתפללים כולם לשלומם.
הזמנו דוברים אורחים מרוממים רבים כדי לחלוק מילים של עידוד ולהעניק תובנות מועילות בעתות מצוקה אלה, כולל הרב שלום המר אשר מדבר על בתו גילה ועל האתגרים הרבים עמם מתמודדים הצעירים של היום. הרבנית רחלי פרנקל נאמה לפני הנשים ביום פטירתה של רחל אמנו. הרבנית הינה מלמדת תורה בעלת שם עולמי, וכן אימו של נפתלי פרנקל, אחד משלושת הבחורים שנחטף ונרצח בתשע"ד (2014). דבריה המעוררים השראה מזכירים לכולנו את חשיבותה של אחדות ישראל בעתות של משבר לאומי.
כוחה של אחדות
החיים בישראל בעת מלחמה הינם מעוררי השראה יותר משהם מדאיגים. תחושת העוצמה של קהילה תומכת מעודדת את רוחו של כל יחיד ושל כל זוג. העוצמה הגדולה ביותר של קהילת בית טובי העיר הינה השהייה יחדיו. כל דייר בוחר האם לשבת ולהקשיב לחדשות בחדרו, לומר תהלים ביחידות, או להתאסף יחד עם דיירים נוספים כדי להתפלל ולשוחח, ולתמוך זה בזה בזמנים קשים אלה. לאור מספר האנשים שאנו רואים במרחבים הציבוריים השונים ברחבי הבית, נראה כי רבים מחזקים זה את זה בכל יום ועד השעות המאוחרות של הערב!
עמנואל גלוברמן, מנכ"ל בית טובי העיר, אומר: "לאחר שחיינו יחד במהלך מגפת הקורונה, הדיירים ואנשי הצוות שלנו פיתחו את החוסן הנפשי לתמוך זה בזה בתקופות טובות יותר ובתקופות טובות פחות. מי היה מצפה כי רק 18 חודשים לאחר הסרת מגבלות הקורונה, ניקרא לתמוך בחיילנו במלחמה על קיומו של עם ישראל? במבט לאחור, מגפת הקורונה סייעה לנו להתכונן בדרכים רבות וחיזקה את הרוח הקהילתית שלנו."